luni, 27 iulie 2020

Comerarea Eroilor Cimișlieni căzuți la Tigina - 1992

În anul 1992 o companie a unității miliatere 8806, a Trupelor Speciale de Carabinieri a MAI RM a fost formată din rezerviștii militari a raionului Cimișlia, care au participat în războiul pentru apărarea independenței a noului stat creat Rep.Moldova, de la 17 martie până la 15 august 1992 pe platourile de luptă Coșnița, Gura-Bâcului, Varnița, Chițcani și în or.Tighina. Toți cimișlienii s-au manifestat deosebit de curajos - înflăcarați patrioți pentru apărarea cauzei naționale și eliberarea localităților ocupate de forțele pro-impreiale rusești. 
Deosebită dârzenie și rezistență au manifestat în perioada 21 iunie - 1 august 1992 pe platoul Chițcani și or.Tighina. Fără schimb, carabinierii  s-au aflat toată această perioadă pe prima linie a operațiunilor de luptă împreună cu compania "Ungheni - Prut" și compania "Chișinău" a Trupelor Speciale de Carabinieri. Cel mai greu și deosebit de complicat s-au dat luptele de stradă în or.Tighina. Din efectivul companiei "Cimișlia" au căzut în lupte 5 carabinieri: Enache Vladimir Efim a/n 1971
Neagu Petru Ion a/n 1972
Marâi Anatol Chiril a/n 1964
Gladarenco Vasile Ion a/n 1963
Cecati Ion Pavel a/n 1963 

 La Tighina în lupte au murit și: 
Comandantul companei Unghini-Prut Locotenent-mojor Ghenadie Cristiuc, comandantul plutonului II a companiei Ungheni-Prut, plutonier major - Patru Slonov alți 3 soldați carabinieiri.

  40 de zile ne-am aflat pe prima linie fără schimb, eram toți foarte obosiți, fără baie, prost alimentați. Am rezistat și am îndeplinit toate misiunile de luptă. Spiritul patriotic, dorința libertății ne-au dat puteri și am rezistat. Tradițional, în fiecare an, ultima duminică a lunii iulie, la Cimișlia comemorăm eroii cimișlieni căzuți în lupte pentru eliberarea or.Tighina. Aduc plecăciune și recunoștință părinților, rudelor eroilor căzuți în Războiul Pentru Independență. 
Glorie Eroilor Neamului Români. 
Dumnezeu să-i odihnească în pace! 

 Colonelul (r) Anatolie Caraman